
MITÄ AKTIVISMI TARKOITTAA?
“Aktivismi on suoraa toimintaa. Se on kansalaisen julkista toimintaa yhteiskunnassa. Mielenosoitukset ja kansalaistottemattomuus ovat aktivismia, myös erilainen kampanjointi, lobbaus sekä materiaalin julkaiseminen ovat aktivismia”.
“Kansalaisaktivismi on yksityisten kansalaisten tai pienten kansalaisryhmien tietoista, julkista toimintaa jonkin asian muuttamiseksi”.

MISTÄ ALOITTAA?
Yksityishenkilönä aktivismia voi harjoittaa jakamalla esimerkiksi lentolehtisiä jostakin itselle tärkeästä aiheesta. Tällainen toiminta sopii lähes kaikille ja paikallisryhmien kautta lentolehtisiä saa jopa ilmaiseksi jaettavaksi.

Kotioloissa voi tehdä omia kylttejä tai banderolleja. Kylttien kanssa voi mennä miekkareihin, teiden varsille tai vaikkapa jonkin laitoksen eteen jossa haluaa ilmaista mielipiteensä.
Itse tehtyjä banderolleja voi jättää sillan kaiteisiin tai niitä voi kiinnittää aitoihin. Kalliimpia teetettyjä kannattaa vahtia paikan päällä jotta ne eivät jää kertakäyttöiseksi.

Kansalaisaktivismia voi harjoittaa myös netissä lähettelemällä esim. vastineita lakialoitteisiin ja kirjallisesti voi kysyä lisää perusteluja jos jokin asia ei näytä olevan tieteellisesti perusteltua.
Koronapandemian aikana mm. hallintovalitukset olivat toimiva tapa saada liikuntapaikkoja auki mielipuolisten ja tieteellisesti puutteellisesti perusteltujen rajoitustoimien aikana.
Näyttääkin siltä, että päättäjät tekivät laittomia rajoitustoimia ja ne olivat käytössä kunnes niistä valitettiin oikealla tavalla.

Valkohaalarimielenosoitus on hyväksi havaittu tapa osoittaa mieltä. Lisätietoa linkistä: https://perusoikeudet.org/valkohaalarit/
Miten perustaa kansalaisryhmä?
Somesta löytyy helposti samanmielisiä henkilöitä omalta paikkakunnalta, pitää vain kysellä kiinnostuneita henkilöitä. Tämän jälkeen voi ehdottaa livekokousta / tapaamista ja se onnistuu vaikka ABC-asemilla ympäri Suomen. (Yleensä jos ryhmä ostaa vaikka kahvia ja pullaa, tilan saa ilmaiseksi tai lähes ilmaiseksi).
Kun on saatu livekokoukset pystyyn, toimintaa on helppo laajentaa ja organisoida isommaksi. Teoilla saa näkyvyyttä ja kannattaakin panostaa somessa julkaistuihin tempauksiin, näin saa ryhmään nopeasti lisää jäseniä.
Tiedustele jo olemassa olevia paikallisia kansalaisaktivistiryhmiä somekanavien kautta.
