Skip to content

About the Author

Jani Tuominen

Turkulainen kansalaisaktiivi. Sananvapaus ja perusoikeudet Suomi ry:n perustajajäsen sekä yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja.


Kirje Mika Aaltolalle Valkohaalareista ja keitä me olemme

Lähetetty 12.2.2023:

Hei!

Haluaisin selventää, keitä Valkohaalarit ovat, sillä nyt vaikuttaa siltä, että olette päätelleet asioita ennakkoluulojen kautta muodostuneiden mielikuvien mukaan.

Sananvapaus ja perusoikeudet Suomi ry ja Valkohaalarit ovat kansalaistoimintaryhmiä, jotka tukevat kansalaistoimintaa. 

Toiminnassamme mukana on kansanjoukko, joka on tyytymätön maamme päätöksentekoon. Joukko muodostuu kaikenlaisista ihmisistä, jotka edustavat kaikkia tuloluokkia ja poliittisisia näkemyksiä. Tässä kansanryhmässä on vähintään kymmeniä tuhansia henkilöitä Suomesta, ja puhuisin tässä kohtaa ilmiöstä, joka käsittää kaikki länsimaiset ”demokratiat”. Pinnan alla kuohuu ja tämä liikehdintä mustamaalataan järjestelmällisesti länsimaisissa valtamedioissa.

Otimme yhteyttä HS:n artikkelin (”Salaperäinen NATO-vastainen haalarijoukko ilmestyi tyhjästä Suomeen…” ) toiseen asiantuntijaan, aktivismia tutkivaan yliopistotutkija Niko Pyrhöseen, ja hän myönsi puhelimessa googlettaneensa yhden sanan, jonka perusteella muodosti asiantuntijanäkemyksensä meistä.

Ensimmäiseltä hakusivulta löytyi video, jossa itsenäisyyspäivän aattona oli Valkohaalarimielenosoitus Helsingin keskustassa, ja samaan aikaan Sinimusta-liike piti telttaansa Mannerheimintien varrella. Paikalla oli kuvaaja, joka yhdisti nämä tapahtumat toisiinsa, ja näin meidät leimattiin kuuluvamme yhteen. Se ei ole totta, joten olimme siitä todella harmissamme jo tuolloin.

Kun näin heppoisesti toimitaan ja annetaan asiantuntijalausuntoja lehtiin, ihmisille muodostuva kuva vääristyy huomattavasti. Mikäli tarkoitus on antaa oikeaa informaatiota kansalle, olisi syytä ottaa yhteyttä aktivismin edustajiin tai muihin asiaa koskeviin tahoihin ja muodostaa keskusteluyhteys, jonka kautta tutkijatkin saisivat todenmukaisemman käsityksen asioista. Tällä hetkellä lehdille annettu selvitys meistä perustuu ainoastaan mielikuviin.

Toivon, että teidänkin tämänhetkinen käsitys meistä on muodostunut edellä kuvattujen mielikuvien varaan, sillä en haluaisi uskoa, että olette mukana propagandakoneistossa, joka mustamaalaa kaikenlaista päätöksentekoa kritisoivaa kansalaistoimintaa. Ihmiset ovat eri mieltä asioista ja tämän tulisi olla demokraattisessa yhteiskunnassa sallittua ja avoimen keskustelun pohjana. 

On haitallista, että kritiikki maalataan yhä useammin vihapuheeksi, salaliittohörhöilyksi, populismiksi, dis- / misinformaatioksi tai Venäjältä tulleeksi propagandaksi. Olemme tästä kehityksestä huolissamme. Esimerkiksi sotatilanteessa kaikki osapuolet julkaisevat propagandaa, ja tämän pitäisi olla tiedossa jo kaikilla peruskoulun käyneillä. Jos joku kansanosa on NATO:a vastaan, en väittäisi sitä heti Venäjältä tulevaksi propagandaksi, sillä saattaa olla, että ihmiset ovat ajatelleet jotain toisin.

Vaikka olettekin ulkopoliittisten asioiden asiantuntija, kehottaisin teitä muodostamaan keskusteluyhteyden maan sisällä kuohuvaan oppositioon, jolloin teille saattaisi valjeta länsimaissa kytevä vastustus valtaeliitin toimintaan. Voin järjestää tuon keskusteluyhteyden. Tervetuloa keskustelemaan asioista.

Ystävällisin terveisin:
Jani Tuominen
Sananvapaus ja perusoikeudet Suomi ry